torsdag den 10. oktober 2013

Tilde har læst (et sted) at mælkesyre, i forskningskredse, ikke opfattes som et affaldsstof.
Tilde vil gerne have forkaret hvad der sker med den mælkesyre der produceres, og om dette ændres/forbedres som et resultat af træning. Hun vil ligeledes gerne have forklaret hvad der så menes at være den fysiologiske årsag til udtrætning. (opload 9.30)

6 kommentarer:

  1. Andrea og Krestine
    Mælkesyre-transportproteinerne dannes i muskelfibre der skal af med mælkesyre og muskelfibre der optager mælkesyre. Jo flere mælkesyre-transportproteiner, som producerer mælkesyre, der dannes jo hurtigere bliver mælkesyre fjernet fra muskelfibrene og transporteret ud i blodet.
    Jo flere mælkesyre-transportproteiner der dannes, jo hurtigere kan muskelfibrene optage mælkesyren fra blodet og nedbryde den respiration.
    Der vil ved Tilde ske den forbedring, at hendes krop vil danne flere mælkesyre-transportproteiner. Mælkesyre-transportproteinerne vil transportere mælkesyren fra de arbejdene muskler til de hvilende og herved opnås en hurtigere et-eller-andet som vi ikke kan huske

    SvarSlet
  2. Hvad sker der med den mælkesyre der produceres: Anaerob træning øger dannelsen af særlige proteiner, heriblandt mælkesyre-transportproteiner der dannes i muskelfibre der både optager og skal af med mælkesyren. I leveren omdannes mælkesyren til glykogen. De resterende 3/4 af mælkesyren respireres til CO2 og H2O i en indaktiv muskel og i hjerte muskulaturen.
    Forbedres eller ændres det ved træning: Eks. Koncentrationen af mælkesyre i blodet hos en løber, der både før og efter en periode med aerob træning gennemføre en test. Testen bestod af en række seks minutter løbeperioder, hvor man målte mælkesyrekoncentrationen i blodet. Efter den aerobe trænings periode er ophobningen af mælkesyre mindre ved samme løbehastighed. Dette betyder at det ændre sig ved træning og forbedres. Så det vil altså sige man helst skal bruge 20-30 min til at jogge af eller i sine intervalpauser helst skal jogge/holde sig igang i sine pauser eftersom man på denne måde slipper af med affaldsstofferne hurtigere, som er en af de de fysiologiske årsager til træthed.

    C&L

    SvarSlet
  3. Hej Tilde

    Det er rigtig nok at mælkesyre som sådan ikke er et affaldsstof. Mælkesyre har dog stadig en indirekte betydning for hvor længe du kan blive ved med at løbe. Det der egentlig gør at du får den syrene fornemmelse i benene er koncentrationen kaliumioner der vokser. Mælkesyren forbedrer kaliumionernes forhold for vækst. Deri ligger den indirekte rolle.

    Dette er selvfølgelig muligt at træne. I musklerne dannes mælkesyre-transportproteiner. Jo hurtigere disse proteiner dannes i de aktive muskler jo hurtigere kan mælkesyren transporteres ud i blodet. Proteinerne produceres også i de inaktive muskler. Her bruges de til at optage mælkesyren fra blodet og bruge det til respiration.

    Du kan få muskler til at danne flere mælkesyre-transportproteiner ved træning af anaerobkapacitet. Det gør du ved korte intervaller og korte pauser.

    mvh
    Selma og Kasper

    SvarSlet
  4. Jo flere mælkesyre-transportproteiner i de aktie muskelfibre = desto hurtigere kan mælkesyre fjernes fra disse muskelfibre og transporteres ud i blodet. 75 % af den dannede mælkesyges optages og nedbrydes i inaktive muskelfibre. Jo flere mælkesyre-transportproteiner, der dannes i disse inaktive muskelfibre, desto hurtigere kan de optage mælkesyren fra blodet og nedbryde den ved respiration.
    Kredsløbet transporterer mælkesyren væk fra de trætte muskler og ud til de andre organer og væv, hvor den fjernes. I leveren laves 1/4 af mælkesyren om til glykogen. De resterende 3/4 af mælkesyren respireres til CO2 og H2O i inaktive muskler og hjertemuskulaturen. Husk,at jogge af for hurtigere at slippe af med affaldsstofferne (bliver træt).
    Mælkesyren fraspalter en hydrogenion og bliver til laktat.

    Helene & Sejla

    SvarSlet
  5. Camilla & Mette

    Tidligere troede forskerne at mælkesyre var årsagen til træthed. Meget tyder dog på, at det er ophobningen af Kaliumioner i miljøet omkring muskelfibrene, som er årsagen til træthed. Kaliumioner forstærkes af et surt miljø og lavere pH vil opstå ved ophobningen af mælkesyre.

    Anaerob træning øger musklernes dannelse af både glykolyske enzymer og kreatinphosphat - spaltede enzymer.
    Jo flere mælke- syre transportproteiner, der dannes i de aktive muskelfibre, der producere mælkesyre, jo hurtigere kan mælkesyre fjernes fra disse muskelfibre og transporteres ud i blodet.
    Jo flere mælkesyre- transportproteiner, der dannes i disse inaktive muskelfibre desto hurtigere kan de optage mælkesyren fra blodet og nedbryde den ved respiration.

    Mælkesyre- transportproteiner bliver dannet i de aktive muskler og det kan få dem til at komme over i de hvilene muskler, så der kan dannes ATP og hvor mælkesyren fjernes.

    Anaerob træning øger dannelsen af særlige proteiner, der kan transportere mælkesyre gennem den enkelte muskelfibers cellemembran. Med kredsløbet transporteres mælkesyren væk fra de trætte muskler og ud til andre organer og væv, hvor den fjernes.

    Den fysologiske årsag: Selvom man er fristet til at hvile sig efter anaerob træning er det vigtig at jogge af 20-30 minutter, da koncentrationen af mælkesyre falder 50-60 % hurtigere, end hvis man vælger at hvile sig.

    SvarSlet
  6. Kære musen.

    Nu skal bare høre!

    Det er ikke mælkesyren der dannes i din muskulatur under træning, der giver dig ondt i stængerne. Årsagen til ondt i benene er ophobning af kaliumioner(k+) i miliøet omkring muskelfibrene. Mælkesyren fraspalter en hydrogenion (H+) som giver et surt miljø og en lav pH opstår omkring muskelfibrene, hvor ophobningen forstærkes.

    SvarSlet